Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2019/11/24

ČESKO - Poslední filatelistická burza v Plzni

V sobotu 23. listopadu 2019 proběhla v prostorách Střední školy dopravní v Plzni na Karlovarské třídě poslední filatelistická burza v Plzni, kterou pořádal plzeňský Klub filatelistů 03-13.


Jak by se z první věty mohlo zdát, jedná se o poslední burzu v letošním roce, tedy proto je poslední. Ale v tomto případě se jedná skutečně o burzu (nebo chcete-li výměnnou schůzku) poslední, neboť plzeňský Klub filatelistů 03-13, organizovaný pod Svazem českých filatelistů k 31. prosinci 2019 ukončuje svou činnost.


Burza samotná nijak nevybočovala z postupného sestupného trendu, který je ostatně patrný i u jiných filatelistických klubů v republice, celkem přišlo na cca 130 platících návštěvníků, což se v poslední době zdá být vcelku dobrým průměrem. Nicméně vstupenka na tuto burzu, opatřená razítkem s písmeny "S.Č.F" se stává tečkou za historií významného českého Klubu, který si právě na přelomu října a listopadu tohoto roku připomněl své sté výročí.


Osobně mne velmi mrzí, že se Klub rozhodl pod Svazem českých filatelistů (SČF) skončit, neboť se jedná o můj "rodný" Klub, byť jsem dnes členem Klubu jiného, v jiném městě. Od sedmdesátých let jsem - byť jako malý či mladý filatelista - chodil na pravidelné plzeňské "burzy", společně s Klubem vystřídal řadu míst a sálů, poznal řadu sběratelů z nichž ti nejstarší pamatovali i prvorepublikové začátky "našeho" plzeňského Klubu. 

Stránky Klubu zatím fungují na dosavadní doméně, odkaz přidávám zde: https://filateliste-plzen.webnode.cz/, dojde-li ke změně, budu na stránkách tohoto blogu informovat. 

Jak jsem se v rámci burzy dozvěděl, v průběhu letošního roku postupně vznikla koncepce nového spolkového uspořádání sběratelů - filatelistů - v Plzni a okolí, v podobě zapsaného spolku pod názvem "Klub filatelistů 101", který však již nebude (není) organizován či zastřešen Svazem českých filatelistů (SČF). Jeho členové jak současní, tak i budoucí, nebudou mít možnost se například účastnit výstav pořádaných Svazem. Pro současné členy Klubu filatelistů 03-13 to znamená, že se budou pro rok 2020 muset přihlásit do jiného Klubu, odborné společnosti, či jako individuální členové Svazu českých filatelistů.

Tento článek tak píši s určitou nostalgií, na stranu druhou, samotné sběratelství či filatelie jako taková v Plzni nezaniká. Nezbývá tak nic jiného, než popřát novému subjektu - a všem jeho novým členům - do "rozjezdu" hodně štěstí...

Jiří Neumann
předseda zapsaného spolku
pro rozvoj filatelie
NEWSPHILA

Žádné komentáře:

Okomentovat