Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2019/04/06

ČESKO - Karel Kryl na poštovní známce

Na počátku dubna letošního roku státní podnik Česká pošta uvolnil do distribuce "Emisní plán českých poštovních známek 2019" v tištěné podobě. Vzhledem k tomu, že obsahuje i grafické návrhy nově připravovaných poštovních známek, vybíráme pro čtenáře našeho blogu ty nejzajímavější...

Tedy je nejprve nutno pozměnit název tohoto článku - Karel Kryl na poštovní známce nebude. Emise, která je připravovaná k vydání na 13. listopad, nese název "30. výročí sametové revoluce a Karel Kryl" a bude vydána v podobě známkového aršíku.


Ten bude obsahovat jednu známku nominální hodnoty 44,00 CZK a bude tištěn technikou ofsetu (stroj Heidelberg), autorem grafického návrhu je pan Zdeněk Netopil, ke známce bude vydána i obálka prvního dne vydání (FDC), kde rytinu obrazové části provede pan Václav Fajt.  

A jak je patrné z grafického návrhu aršíku, Karel Kryl na známce skutečně nebude (ta je věnována symbolické kresbě), jeho postava s neodmyslitelnou kytarou to jen pozoruje. Možná by bylo zajímavé slyšet, jak by dnes o tomto třicátém výročí zpíval. Bohužel, zemřel 3. března 1994... 

K vlastní "Sametové revoluci" stačil jen nazpívat (už v roce 1990) "Sametové jaro"...



Žádné komentáře:

Okomentovat