Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/28

ČESKO (Praha) - Pozvánka na přednášku

Ve čtvrtek 1. března 2012 pořádá Klub filatelistů, sběratelů specializovaných oborů 00-15 Praha v rámci 32. cyklu přednášek o poštovní historii a současnosti přednášku pana Lubora Kunce pod názvem "Rakousko-uherská polní pošta 1914-1918". 


Když 28. června 1914 spáchali srbští nacionalisté v Sarajevu atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku, nikdo netušil, že se blíží konflikt, který zasáhne celý svět a doslova smete státoprávní uspořádání mnoha zemí Evropy.  


O měsíc později - 28. července 1914 - již císař a král František Josef I.  vyhlašuje Srbsku válku a do několika týdnů již válčí celá Evropa... Konce války, pro kterou se vžil název "velká" se starý císař již nedožil, umírá 21. listopadu 1916 ve Vídni.


S ním odchází jedna éra, to si zřejmě uvědomovala i většina účastníků pompézního pohřbu, který se konal ve Vídni... 


Nový císař - Karel I. - již neměl (bohužel) čas na zkonsolidování a vyřešení vnitřních politických poměrů v říši.


Velká válka - nebo jak ji dnes nazýváme první světová - skončila podepsáním kapitulace ve francouzském Compiégne dne 11. listopadu 1918.


V jejím průběhu proti sobě stáli milióny mužů, kteří kromě touhy přežít měli zájem o informace z domova, od svých blízkých... a samozřejmě jejich rodiny měli též zájem o tom, kde se jejich syn, bratr, otec nachází, v jakých podmínkách...


To se dařilo splnit právě za pomoci polní pošty... Zásilky polní pošty chodily z jednoho koutu monarchie na druhý již od prvních dnů vyhlášení války, až po dny poslední. Na některé zajímavosti z poštovního provozu poukáže právě tato přednáška...


Filatelistický podvečer se koná v Domě PORTUS (občanské sdružení Život 90) v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou) od 16.00 hodin, začátek přednášky je plánován na 16.30 hodin. Na besedu jsou srdečně zváni všichni zájemci o filatelii.



Poznámka: v článku  použité příležitostné poštovní dopisnice pocházejí z webu http://dopisnice.blogspot.com/. 

Žádné komentáře:

Okomentovat