Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/26

ČESKO - Novinka v poštovním provozu

Od 11. ledna 2012 je ve zkušebním provozu na poště "400 20 ÚSTÍ NAD LABEM 02" (sběrný přepravní uzel) nový razítkovací (orážecí) stroj značky "NEOPOST". To nijak převratná a zajímavá informace není - snad jen pro specializované sběratele mechanizace poštovního provozu.

Ale přesto zaujme hodně sběratelů známek České republiky. Od data 11. ledna 2012 je v provozu stroj, který má výjimku na použitou barvu při orážení známek. Do současnosti byla (a je) používána pouze barva černá. U tohoto stroje je použita ke znehodnocení známek barva modrá. Určitou zajímavostí je i technologie nanesení otisku na zásilku - nejedná se o klasický přenos barvy pomocí štočku (válečku), ale velmi zjednodušeně řečeno o otisk z inkoustové tiskárny.


Zkušební provoz by měl být ukončen asi v polovině měsíce března 2012. Pro sběratele tak zbývá ještě několik dní, kdy si mohou takové zásilky zajistit přímo z poštovního provozu (jsou tak oráženy všechny zásilky vybrané z poštovních schránek v Ústí nad Labem). Za několik let se tyto zásilky (z doby zkušebního provozu) stanou ozdobami specializovaných sbírek a exponátů, jako velmi vzácný a hodnocený sběratelský materiál.  


Na závěr velké poděkování paní Marii Chábové ze státního podniku Česká pošta za zaslané informace a obrázky, které přispěly k napsání tohoto článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat