Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/26

ČESKO - Anketa o nejkrásnější známku roku 2011

V sobotu 25. února 2012 byly zveřejněny výsledky ankety státního podniku Česká pošta "O nejkrásnější známku roku 2011". Jedná se již o XIX. ročník ankety, v tom letošním rozhodovalo 8.246 hlasů, které zaslali čtenáři deníku Právo a časopisu Filatelie.


Jaké jsou nejkrásnější známky České republiky, vydané v roce 2011? Celkem v tomto roce vyšlo 43 poštovních známek, a domnívám se, že prvních deset představuje to nejhezčí nejen pro účastníky ankety (statisticky podložené), ale - snad - i pro většinu nehlasujících (kteří pouze - občas - známky používají).

První místo: emise "Umění na poštovních známkách", hodnota 30,00 CZK (katalogové označení 0706), námět - August Bedřich Piepenhagen: Zimní krajina, rytina Martin Srb. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval čtyři stejné kusy známek. Celkem 2.183 hlasů.


Druhé místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 20,00 CZK (katalogové označení 0694), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: rys a datlík, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 699 hlasů.


Třetí místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 18,00 CZK (katalogové označení 0693), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: los, tetřívci a šídlo, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 571 hlasů.


Čtvrté místo: emise "Rožmberský rok - Petr Vok z Rožmberka, Vilém z Rožmberka", hodnota 49,00 CZK (katalogové označení 0676), námět - Oldřich Kulhánek (známka i grafická kompozice aršíku), rytina Miloš Ondráček. Známka vyšla jakou součást aršíku, který obsahoval jednu známku. Celkem: 520 hlasů.


Páté místo: emise "Umění na poštovních známkách", hodnota 26,00 CZK (katalogové označení 0705), námět - Joža Úprka: Žena v kukuřici, rytina Miloš Ondráček. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval čtyři stejné kusy známek. Celkem: 441 hlasů.


Šesté místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 10,00 CZK (katalogové označení 0691), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: tetřev, kos a okáč, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 418 hlasů.


Sedmé místo: emise "Wolfgang Amadeus Mozart", hodnota "E" (v den vydání ekvivalent 20,00 CZK - výplatné za dopis do hmotnosti 20 gramů zaslaný do Evropy, katalogové označení 0695), námět - Marina Richterová, liniová kresba známky Martin Srb. Samolepicí známka vyšla jako součást známkového sešitku, který obsahoval celkem šest stejných kusů známek. Celkem: 406 hlasů.


Osmé místo: emise "Světový den pošty", hodnota 21,00 CZK (katalogové označení 0698), námět - Dušan Kállay, liniová kresba známky Miloš Ondráček. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval 35 stejných kusů známek. Celkem: 357 hlasů.


Deváté místo: emise "Český filmový plakát", hodnota 10,00 CZK (katalogové označení 0699), námět - Olga Poláčková-Vyleťalová: Něžná, výtvarný návrh Zdeněk Ziegler, liniová kresba známky Jindřich Faktor. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval 25 stejných kusů známek. Celkem: 341 hlasů.


Desáté místo: emise "EUROPA - lesy: Lužní lesy", hodnota 20,00 CZK (katalogové označení 0680), námět - Adolf Absolon, liniová kresba známky Martin Srb. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval šest stejných kusů známek. Celkem: 333 hlasů.



Tolik k prvním "nejkrásnějším" deseti známkám České republiky, vydaným v roce 2011. Další výsledky budou opět zveřejněny na stránkách blogu NEWSPHILA.

Žádné komentáře:

Okomentovat