Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2019/12/17

ČESKOSLOVENSKO - Jak vypadala výměna peněz v roce 1945?

Dnes - v úterý 17. prosince 2019 - jsme na našem video kanále NEWSPHILA (na webu youtube) zveřejnili dvě videa, která se bezprostředně zabývají unikátními poštovně-historickými doklady z posledních říjnových dní roku 1945, kdy docházelo k výměně "starých" bankovek z období protektorátu a Slovenské republiky za nové, československé.


Určitou zajímavostí je, že materiály v podobě tzv. "VÝPLATNÍCH LISTŮ" mají vztah jak k bankovkám, tak i kolkům (jsou na nich natištěny), tak k poštovní historii (otisky poštovních razítek). Z tohoto pohledu se tak jedná o materiál, který může zaujmout více sběratelů z různých oborů. Přesto je tento materiál pro většinu sběratelů materiálem naprosto neznámým...

První video na téma vlastní výměny bankovek a "výplatních listů" naleznete na tomto odkazu zde:

Druhé video na téma jaké bankovky byly platné do 31. října a jaké nové je od 1. listopadu 1945 nahradily naleznete na tomto odkazu zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat