Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/02/17

SLOVENSKO - Ján Popluhár podruhé...

Ve čtvrtek - 14. února 2013 - vydala poštovní správa Slovenské republiky novou příležitostnou poštovní známku věnovanou osobnosti Jána Popluhára (1935-2011), významného československého fotbalového reprezentanta v letech 1958-1967. O jejím vydání jsme Vás již informovali. Nyní podrobněji...


Známka nominální hodnoty 0,65 EUR (standardní tuzemská zásilka - dopis 1. třídy - do hmotnosti 50 gramů) má katalogové označení 0533. Byla vytištěna ofsetem v pražské akciové společnosti "Poštovní tiskárna cenin Praha", v nákladu 1.000.000 kusů. Známek je v přepážkovém archu padesát, bylo tedy vytištěno celkem 20.000 archů. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř pan Igor Benca.


Pro sběratele - specialisty - je důležité upozornit na levý horní roh archu, kde je schématicky zobrazena tisková deska, která se skládá ze čtyřech padesáti kusových archů. Tedy je možné vysbírat čtyři rohové známky, každou z jiným schématickým označením desky.


Kromě archového vydání byla tato známka vydána ještě v tzv. "upraveném tiskovém listě" (UTL), který obsahuje osm známek a osm kuponů. Katalogové označení známky s kuponem je 0533 K, celého listu 0533 UTL. Celkem bylo vytištěno touto formou 128.000 kusů známek, tedy 6.400 listů (UTL).


Vzhledem k charakteru umístění známek a kuponů na listě, mohou se vyskytnout známky s kuponem vpravo (0533 K P), vlevo (0533 K L), se dvěma kupony (vpravo a vlevo - 0533 KK), či dvě známky spojené kuponem (2x 0533 S). Samozřejmě tyto varianty budou zvláště v budoucnosti vyhledávány zejména na poštovně prošlých celistvostech. 


S příležitostnou poštovní známkou byla standardně vydána i obálka prvního dne vydání (FDC), na kterou byly použity známky z vydaných upravených tiskových listů (známky s kuponem). Celkem bylo vydáno 3.100 kusů FDC, vytištěny byly v bratislavské tiskárně TAB s.r.o. technikou ofsetu. Katalogové označení je 0533 FDC, prodejní cena FDC byla 1,55 EUR.


Akciová společnost Slovenská pošta zároveň vydala i pamětní list s nalepenou poštovní známkou (opět s kuponem) a opatřenou otiskem razítka prvního dne vydání. Náklad tzv. nálepních listů zatím vydavatel nezveřejnil. Katalogové označení je 0533 NL, prodejní cena v den vydání byla 0,91 EUR. 


V den vydání proběhla v rodišti pana Jána Popluhára - slovenském Bernolákovu - slavnostní inaugurace nové poštovní známky. Pošta "BERNOLÁKOVO" v tento den používala příležitostné poštovní razítko v méně typické - modré - barvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat