Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2021/01/24

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 1089-90) "Známka na známce"

Dne 23. září roku 2020 byla vydána další emise známek České republiky, tentokrát jako emise dvou známek výplatních, pod názvem "Známka na známce".
Známky byly v tomto termínu vydány u příležitosti připravované výstavy raritních poštovních známek v Národním muzeu v Praze, jejíž pořadatelem je "Prestige Philately Club Prague" (ve zkratce též PPCP). Ostatně o tom svědčí název tohoto spolku, včetně loga, v prostřední a levé spodní části obou poštovních známek. 
Výstava se nakonec uskutečnila, byť v posunutém termínu (vlivem koronavirových zákazů) alespoň částečně v prosinci roku 2020.  

K námětu samotných poštovních známek - první (nominální hodnoty "B") zobrazuje známou a velmi vzácnou známky z období první československé republiky, tzv. "Chybotisk 50 na 50", které se do dnešní doby zachovalo pouze několik razítkovaných kusů. 
Druhá (nominální hodnoty "E") zobrazuje opět velmi vzácnou poštovní známku rakouského císařství, vydanou roku 1851, dnes známkou jako tzv. "Rumělkový Merkur", která sloužila k úhradě poštovních poplatků za přepravované novinové svazky. 

Grafickou úpravu emise provedl pan Kamil Knotek, každá ze známek (tištěných ofsetem) byla vydána v samostatném archu, který obsahoval celkem 50 kusů známek

Celkem bylo takto vydáno 400.000 kusů, od každé hodnoty. To znamená vydání celkem 8.000 kusů archů jednotlivé známky. Vzhledem k tomu, že známky byly vydány jako výplatní, nelze vyloučit jejich případný další dotisk.

Hodnota "B" (ekvivalent v den vydání = 19,00 CZK) má katalogové označení "CZ 1089", hodnota "E" (ekvivaletn v den vydání = 39,00 CZK) má katalogové označení "CZ 1090". Obálky prvního dne vydání nebyly vydány, neboť v případě výplatních známek se obvykle nevydávají.

Delší povídání o této emisi naleznete na našem video kanále na youtube na odkazu zde:


Žádné komentáře:

Okomentovat