Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/05/07

7. květen - Den, kdy byla potopena RMS Lusitania

Zaoceánský parník Lusitanie byl postaven v letech 1904–1907 ve skotské loděnici John Brown & Company v Clydebanku pro rejdařství Cunar Line. Luxusní parník absolvoval svou první plavbu mezi Evropou a Amerikou dne 7. září 1907 (do New Yorku doplula 13. září).

Přístav v New Yorku, 13. září 1907, připlutí Lusitanie z první "panenské" plavby
(zdroj: wikipedia)

V letech 1907-1909 se stala pětinásobným držitelem prestižního ocenění "Modrá stuha", udělovaného za nejrychlejší přeplutí Atlantského oceánu mezi Evropou a Amerikou.

I po vypuknutí "velké" války v roce 1914 sloužila loď i nadále jako pasažérská a plavila se po stejné trase. Na svou poslední plavbu vyplula z New Yorku do britského Liverpoolu dne 1. května 1915. Malá historická odbočka, dne 22. dubna 1915 byl v padesáti amerických novinách zveřejněn inzerát Německé ambasády ve Washingtonu, který upozorňoval pasažéry na britských lodích na skutečnost, že mezi Velkou Británií a Německem existuje válečný stav, a tak může dojít v britských vodách k potopení lodi...


NOTICE! 
Travellers intending to embark on the Atlantic voyage are reminded that a state of war exists between Germany and her allies and Great Britain and her allies; that the zone of war includes the waters adjacent to the British Isles; that, in accordance with formal notice given by the Imperial German Government, vessels flying the flag of Great Britain, or any of her allies, are liable to destruction in those waters and that travellers sailing in the war zone on ships of Great Britain or her allies do so at their own risk. 
IMPERIAL GERMAN EMBASSY WASHINGTON, D.C., APRIL 22, 1915.

Skutečnost z inzerátu došla svého naplnění přibližně 11 mil (asi 18 km) od majáku Old Heat of Kinsale dne 7. května 1915 nedlouho po poledni. Po vypálení torpéda německou ponorkou U-20 (velitel: Kapitänleutnant Walther von Schwieger) se Lusitanie v několika minutách - osmnácti - potopila. Celkem zahynulo (z 1962 lidí na palubě - cestujících a členů posádky) 1198 osob, z toho 128 občanů USA.
Jednou z amerických obětí byl i milionář Alfred Gwynne Vanderbilt, Sr. (1877-1915). Určitou ironií osudu je v jeho případě skutečnost, že před třemi lety se na poslední chvíli rozhodl zrušit svou cestu na Titaniku...

Příležitostná poštovní dopisnice vydaná dne 7. května 2015
 k "100. výročí potopení parníku Lusitania německou ponorkou"
 v limitovaném nákladu 1.000 kusů

Potopení Lusitanie bylo následně propagačně využito, a to jak v USA, Velké Británii, tak i v Německu. A velká válka probíhala dál...


Žádné komentáře:

Okomentovat